Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies
Zavřít

Kategorie

Kategorie

Kategorie blogu

Poslední příspěvek

poslední komentáře

Není zde žádný komentář
Poradíme vám jak připravit netradičním receptem vánočního kapra, zkuste CEEBU
Poradíme vám jak připravit netradičním receptem vánočního kapra, zkuste CEEBU
22
pro
0

Tento senegalský pokrm byl zařazen 15. prosince 2021 na seznam světového kulturního dědictví UNESCO a může se tak pyšnit světovým věhlasem.

Veronica Saar Hlavní kategorie

Ceebu (čebudžen), „thiebou dienne“ či „ceebu jën“ znamená ve wolofštině, v nejrozšířenějším senegalském jazyce, doslova „rybí rýže“. Připravuje se ze smažených nadívaných ryb, zeleniny, koření a rýže uvařené v omáčce. Každý kuchař má v receptu vlastní tipy na přípravu a tajné ingredience, které do této národní pochutiny přidává.

Tento senegalský pokrm byl zařazen 15. prosince 2021 na seznam světového kulturního dědictví UNESCO a může se tak pyšnit světovým věhlasem.

Podle pověsti je autorkou prvního receptu na čebudžen paní Penda Mbaye, která byla v 19. století vyhlášenou kuchařkou v senegalském městečku Saint Louis, které také patří do světového kulturního dědictví UNESCO. V té době bylo politickým a kulturním centrem země a přebývalo v něm mnoho Evropanů. Paní Mbaye měla tak dobrou pověst, že zajišťovala pohoštění na mnoha důležitých společenských událostech.

Jako hlavní surovina pro přípravu jídel sloužily v té době ještě obilniny. Jejich náhlý nedostatek způsobil, že paní Mbaye musela zapojit fantazii; jednoho dne místo ječmene nebo prosa použila rýži, a tak vznikl čebudžen. Časem se objevily další varianty tohoto národního jídla: kuřecí rýže a masná rýže.

Pochutina je oblíbená v celé západní Africe a je tak místními považována za skutečnou delikatesu. V těchto afrických zemích ho můžete ochutnat v několika verzích pod různými názvy: benachin („jeden hrnec“) v Gambii, Jollof rice (rýže z Jollofu, starého senegalského království) v Nigérii, zame v Mali, rizoto v Kamerunu.

V Ghaně se k přípravě užívá rýže Basmati, v Nigérii dlouhozrnná rýže. Rozdíly jsou i v používaném koření.

Recept na ceebu

Naši výrobci